Военната противовъздушна отбрана (ПВО) на Русия беше изведена от подчинение на Сухопътните войски и пренасочена към главното командване на Въздушно-космическите сили (ВКС). Това съобщиха за ТАСС два източника, близки до руското военно ведомство.

"Да, така е. Това вече е свършен факт", казва един от тях, отговаряйки на въпроса има ли прехвърляне на войсковата противовъздушна отбрана на Сухопътните войски към главното командване на Въздушно-космическите сили на Русия. Вторият събеседник на агенцията също потвърди тази информация.

ТАСС обаче все още не разполага с официална информация.

Преди това съединенията и частите за ПВО бяха както в състава на Сухопътните войски (военната противовъздушна отбрана), чиято техника съпровождаше и прикриваше войските непосредствено в зоните на бойните действия на земята, така и в състава на войските за ПВО на ВКС. Последните, по-специално, решиаваха проблеми с противовъздушната отбрана на обекти, тоест покриват важни обекти.

Според официалния уебсайт на военното ведомство, войските за противовъздушна отбрана са клон на Сухопътните войски, предназначени да прикриват войски и обекти от действията на оръжия за въздушно нападение на противника при провеждане на операции (бойни действия) от комбинирани оръжейни съединения и формирования, прегрупиране (марш) и развръщане на място.