Украинските войски се готвят да форсират Днепър при Каховския язовир, съобщи за РИА Новости Владимир Рогов, представител на местните руски власти в Запорожка област.

"Напоследък Днепър рязко стана плитък - и стана плитък по една причина. Това косвено потвърждава, че украинските войски се готвят да форсират Днепър в района на Каховския резервоар. Енергодар и Запорожката АЕЦ може да станат едно от направленията за десантиране на войски“, заяви Рогов пред агенцията.

Според него намаляването на водния поток в Днепър е изкуствен процес, организиран от киевските власти чрез постепенно затваряне на хидротехническите порти на водноелектрическата централа на язовирите на каскадата на Днепър в горното течение, включително Кременчуг и Днепърските водноелектрически централи.

По-рано беше съобщено, че украинските войски са увеличили интензивността на обстрела на контролираната от Русия Запорожка област. В същото време руските сили в района обявиха създаването на надеждна ешелонирана отбранителна линия.