Руската армия е обстреляла Купянск в Харковска област с ракети "Искандер“, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на изявление на ръководителя на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов. Уточнява се, че ударите са нанесени във вечерните часове на 9 май.

"Снощи врагът нанесе ракетен удар по град Купянск. Предварително -  с ракети "Искандер". Пострадали са сгради на гражданско предприятие и 5 частни жилищни сгради", поясни Синегубов. По думите му в резултат на ударите са пострадали трима души.

"57-годишна жена е получила леки наранявания, състоянието на 59-годишна жена и 46-годишен мъж се оценява от лекарите като средно тежко“, добави той.

Съобщава се още за поражения в района на градовете Чугуев и Изюм. В резултат на обстрелите са избухнали и пожари.

Въоръжените сили на Украйна си върнаха контрола над град Купянск през септември 2022 година.

В ранните часове на деня руската армия атакува Днепропетровска област в Украйна с помощта на дронове-камикадзе, съобщи по-рано РБК-Украйна, като се позова на съобщение в Telegram на  ръководителя на областната военна администрация Сергей Лисак.

"Агресорът отново изпрати дронове в района. Около полунощ подразделенията на авиационно командване "Восток“ унищожиха три дрона. Приземиха Shaded-ите. Благодаря на противовъздушната отбрана за денонощното дежурство“, написа Лисак.

Не се съобщават допълнителни подробности.

Агенцията припомня, че на 8 май украинските военни унищожиха три руски БпЛА в Херсонска област и още три в източната част на страната.