Руската армия е отразили нови атаки на Въоръжените сили на Украйна и "сдържа успешно настъплението“ им по Южнодонецкото направление, предава РИА Новости, като се позовава на Министерството на отбраната в Москва.

Украинските военни са въвели в бой до три батальонни тактически групи, подсилени с танкове, поясниха от ведомството.

"Вражеското настъпление се сдържа успешно с активните действия на подразделенията, артилерийския огън и ударите на авиацията на групировката войски "Восток“, увериха от руското МО.

Подчертава се още, че вчерашните опити на ВСУ да пробият руската отбрана също са били неуспешни.

"В резултат на комплексно огнево поражение той (противникът) претърпя значителни загуби и до сутринта на 5 юни беше изтласкан на първоначалните си позиции“, поясниха от министерството. Допълва се още, че ВСУ са претърпели загуби на жива сила и техника.

В следобедните часове на деня се съобщава за активни бойни действия и опит за пробив на руската отбрана в района на Запорожие. ВСУ се опитват да настъпят в района на селата Новопол, Приютное, Новодаровка и Ровнопол.

Министерството на отбраната на Русия твърди, че сутринта на 4 юни ВСУ са започнали мащабно контранастъпление в пет сектора на фронта в Южнодонецкото направление. Киев опроверга информацията, но по-рано днес заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр потвърди, че ВСУ преминават към контранастъпателни операции по някои направления на фронта.