Руските ракетчици са извършили електронни пускове по време на втория етап от учението на нестратегическите ядрени сили, съобщи Министерството на отбраната на Руската Федерация в канала си в Telegram.

"Личният състав на ракетното формирование на Ленинградския военен окръг изпълни учебно-бойни задачи за скрито придвижване до набелязания позиционен район и извърши радиоелектронни пускове на ракети по цели на условния противник“, се казва в публикацията.

Освен това участващите в маневрите военноморски сили са излезли в открито море в определения район за патрулиране.

Както припомни Министерството на отбраната на РФ, участниците преди това са работили по получаването на специални боеприпаси за оборудване на ракети с морско и наземно базиране.

Вторият етап от ученията на нестратегическите ядрени сили на Русия започна на 11 юни. Целта на маневрите е да се поддържа готовността на подразделенията за бойно използване на нестратегически ядрени оръжия на Русия и Беларус за осигуряване на суверенитета и териториалната цялост на съюзната държава.

Първият етап от учението започна на 21 май. Извършва се от името на Върховния главнокомандващ. Владимир Путин нарече ученията "планова работа“.

Руското външно министерство заяви, че маневрите трябва да се разглеждат в контекста на "войнствените изявления на западни политици и дестабилизиращите действия на НАТО“.