Въоръженият конфликт в Украйна практически не засегна руския флот. Москва възнамерява да продължи да инвестира много пари в него, включително да построи още повече подводници от клас "Ясен", които предизвикват безпокойство в НАТО, пише Business Insider в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Строителството на първата подводница от този проект, Северодвинск, отне 20 години и тя беше включена в състава на флота през 2013 г. Но оттогава темповете на строителство се увеличиха и през 2021 г. бяха пуснати в експлоатация още две лодки. Четвъртата подводница трябва да бъде предадена на флота този месец. Други пет са в процес на изграждане или се подготвят за тестване.

Източник от руската отбранителна индустрия разкри в средата на 2022 г., че Москва иска да добави още две подводници от клас "Ясен" към деветте, които има в момента и са в процес на изграждане. Но през ноември източник, "близък до руския флот“, заяви, че този план е бил разширен и сега се очаква да бъдат заложени три подводници.

Това ще позволи на Русия да изпрати три подводници от този проект към Северния и Тихоокеанския флот. Според източници обаче този план все още не е официално одобрен.

Подводниците се превърнаха в относително ярка точка в усилията на Русия да модернизира своите въоръжени сили. ПЛАРК (означава атомна подводница с крилати ракети) от проекта "Ясен" има много характеристики, които предизвикват безпокойство сред командването на НАТО.

Построените след Северодвинск подводници са създадени по модернизирания проект Ясен-М. Това са модерни лодки, имат подобрена сонарна система и по-малко шумен реактор в сравнение с първите модели, който е и с по-малки размери. Това, което най-много тревожи западните военни лидери, е, че тези лодки могат да изстрелват противокорабни крилати ракети и да поразяват ракети, за да атакуват наземни цели. Това е сравнително ново оръжие и командването на НАТО смята, че оборудваните с него руски подводници ще могат да се приближават и да поразяват важни цели в Европа и Северна Америка.

Способността на подводниците от клас "Ясен" да "останат незабелязани, когато навлизат в обхвата на крилатите ракети близо до нашата брегова линия" ще създаде допълнителни предизвикателства, когато бъдат оборудвани с хиперзвукови крилати ракети "Циркон", заяви генерал Глен ван Херк пред Конгреса в началото на 2022 г. Ръководителят на Северното командване на САЩ отговаря и за военните операции около Северна Америка.

Говорител на руската корабостроителна индустрия разкри това лято, че работата по оборудването на подводниците "Ясен“ с ракети "Циркон“ "вече е започнала“.

Ван Херк, който заяви, че лодките от проекта "Ясен“ "не са по-лоши от нашите“, говори за тях с уважение и загриженост.

Офицерът, отговарящ за подводниците в Командването на военноморските кораби и оръжия, каза през 2014 г., че лодката Северодвинск го е впечатлила толкова много, че е поставил неин модел в офиса си. През 2022 г. Ине Ериксен Сьорейде, министър на отбраната на Норвегия от 2013 до 2017 г., заяви, че е донесла снимка на подводницата на първата си среща с американския министър на отбраната Джим Матис, защото "беше важно да убедим Съединените щати, че това е едно от нашите най-сериозни стратегически предизвикателства“. Представители на Пентагона заявиха пред CBS News през 2018 г., че Северодвинск може да кръстосва Атлантическия океан седмици наред, без да бъде открита. Тази година тази гледна точка беше потвърдена от служител от британското министерство на отбраната. Говорейки на събитие във Вашингтон, той каза, че силите на НАТО често губят следите на лодките "Ясен" в морето.

Ван Херк и други военни лидери предупреждават за повишена активност на руския подводен флот близо до бреговете на САЩ. През януари адмирал Майкъл Студеман, който ръководеше Службата за военноморско разузнаване до юли, съобщи, че подводници от клас "Ясен" патрулират в Атлантическия океан и че една е била прехвърлена на руския Тихоокеански флот. Това означава, че в близко бъдеще тези подводници ще представляват заплаха за Съединените щати "и от двата фланга“.

Въпреки техническия напредък руският подводен флот е много по-малък от съветския. НАТО казва, че неговите подводни сили ще запазят предимствата си. Военноморските сили на Алианса засилиха обучението за борба с подводници през последните години, а военноморските сили на САЩ демонстрираха необичайна и силно видима подводна дейност в Северния Атлантик, правейки това в същите води, през които руските подводници са принудени да преминат, за да достигнат до откритите пространства на Атлантическия океан.

Съобщенията на държавните медии за разширяването на програмата за строителство на подводници от клас "Ясен" идват на фона на рязкото увеличение на руските военни разходи, които могат почти да се удвоят през 2024 г. Това показва, че Москва е насочила усилията си към укрепване на своите въоръжени сили, които вече разполагат с много мощни оръжия, представляващи реална заплаха за НАТО.