Американският вестник The Wall Street Journal публикува кадри от видеоклип, на който се вижда как руски войник се предава на дрон на бойното поле край Бахмут. От редакцията подчертават, че видеото е от месец май тази година.

Репортери на The Wall Street Journal интервюираха руския войник в център за задържане в района на Харков на 19 май. Изданието пояснява, че войникът е говорил, докато е бил под наблюдението на охрана и не е ясно дали думите му не са били казани под принуда. Репортерите са разговаряли и с военния, управлявал дрона.

The Wall Street Journal също публикува кадри от дрон от поделение на 92-ра механизирана бригада на Украйна, показващи предаването на руския войник. Споделеното видео е обработено.

Кадрите от дрона изглежда показват руски войник, който бяга от украински дронове в окопите на бойното поле край Бахмут. След това войникът спира и се опитва да комуникира с оператора на дрона чрез жестове с ръце.

Украинският пилот на дрона пояснява пред журналистите, че е решил да пощади живота на руския войник, след като е видял как той се моли.

"Въпреки че той е враг […] аз все пак го съжалявах“, обяснява той пред The Wall Street Journal.

В изявление за телевизионния канал CNN Юрий Федоренко, командир на щурмовия дивизион безпилотни самолети "Ахил“ от 92-ра бригада, потвърди, че се е предал.

"Когато разбра, че ще умре, той хвърли автомата настрани, вдигна ръце и каза, че няма да продължи да се бие. В онзи момент имахме всичко нужно, за да го ликвидираме. Но тъй като врагът изхвърли оръжието си и даде знак, че ще се предаде, беше решено да му се даде заповед да се предаде“, казва Федоренко в изявлението.

Операторът на дрона пуснал бележка на войника, в която му казал да последва устройството, ако иска да се предаде. Кадрите изглежда показват как войникът следва дрона, избягвайки минометна стрелба по пътя. При пристигането си на украинска позиция войникът паднал на колене и свалил каската и бронежилетката си, съобщава The Wall Street Journal.

Украинските сили са го задържали, натоварили са го в камион Humvee и по-късно са го отвели в арест в района на Харков.

"Това е може би безпрецедентен случай, когато чрез координираната работа на бригадата и компонента за въздушно разузнаване успяхме да заловим окупатора“, твърди украинският командир Федоренко.

Според Wall Street Journal руският войник е бивш началник на затвор, който е работил като управител на магазин за алкохол. Призован е на фронта през септември миналата година. Преди да бъде изпратен в Бахмут той е изпълнявал охранителни задължения и е помагал за  изграждането укрепени позиции в Луганск.