Военнослужещи на Украйна са станали свидетели на помитането на руски войници от прииждащите води от язовира Нова Каховка, предава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на офицер от ВСУ. По думите му много военни на Москва са били убити или ранени в хаоса.

Капитан Андрей Пидлисний разказва, че когато язовирът се е срутил в ранните часове на вторник, "никой от руската страна не успя да се измъкне. Всички полкове, които руснаците имаха от лявата страна на Днепър, бяха наводнени“.

Според Пидлисний руснаците умишлено са разрушили язовира, за да попречат на плановете на украинските сили за предстояща офанзива.

"Около 03:00 часа сутринта врагът взриви водноелектрическата централа Нова Каховка, за да повиши нивото на водата и да наводни подстъпите и левия бряг на река Днепър, както и населените места, разположени там. И да направи невъзможно напредването на украинските въоръжени сили в бъдеще“, твърди капитанът.

Пидлисний обясни, че заради географските особености на терена руските военни - разположени на източния бряг - са претърпели сериозни удари при пробива на язовира. Неговото звено успя да наблюдава развитието на събитията чрез използването на дронове и войски на място.

"Левият [източен] бряг е по-нисък от десния, така че е по-наводнен. Позициите на врага точно на брега на реката също бяха наводнени. Трябва да се има предвид, че позициите на врага са не само окопи, но и обикновени цивилни къщи, където са живели", поясни Пидлисний.

Застрашените руски части може да не са били предупредени, вероятно за да се запази елементът на изненада, предположи още той.