Руски войници са открили под земята и са изровили изчезналата скандално известна бронирана машина "Азовец" на украинския националистически полк "Азов", съобщи за РИА Новости представител на ремонтно-евакуационно подразделение на Русия с позивна Карат.

Според украинските медии "Азовец“ е разработен през 2015 г. като "танк за градски бой“ или "силно защитена тежка универсална верижна платформа“. Една единица на "Азовец" беше оценена на пет милиона долара. Бронираната машина е сглобена на територията на тренировъчната база на "Азов“ в цеховете на киевския завод АТЕК.

През 2016 г. беше съобщено, че "Азовец“ е подготвен за изпитания, но впоследствие те бяха спрени, тъй като се оказа, че на скъпата  машина са монтирани обикновени камери от домофони като устройства за наблюдение. Военната прокуратура и СБУ образуваха наказателно дело. Скоро единственият екземпляр на "Азовец" беше откраднат от разработчиците му в Киев, като се предполагаше, че е откраднат от бойците на "Азов" и скрит в тяхната база.

"Докато нашите войски напреднаха, местните жители показаха, че по някое време там е заровено оборудване за ремонт и евакуация и това оборудване сега е пред вас“, заяви Карат.