Високопоставени руски военни лидери са провели разговори за това кога и как Москва може да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна, съобщава американският вестник The New York Times, като допълва, че новината е повишила "загрижеността“ във Вашингтон и съюзните столици.

Източници от американската администрация твърдят, че държавният глава на Руската федерация Владимир Путин не е участвал в срещата, проведена на фона на засилващата се ядрена реторика и неуспехите на армията на Москва на бойното поле в Украйна.

Самият факт на провеждането на дискусиите е разтревожил администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, "защото показва колко разочаровани са руските генерали от неуспехите на терен и защото предполага, че завоалираните заплахи на Путин за използване на ядрени оръжия може да не са просто думи“, коментира изданието.

Все пак американски служители увериха, че не разполагат с доказателства, че руснаците преместват ядрени оръжия или предприемат други тактически мерки, за да се подготвят за удар.

Разузнавателните данни за разговорите бяха разпространени в правителството на САЩ в средата на октомври. Говорителят на Белия дом Джон Кърби отказа да коментира "подробностите на това докладване“.

"От самото начало бяхме ясни, че коментарите на Русия относно потенциалното използване на ядрени оръжия са дълбоко обезпокоителни и ние ги приемаме сериозно“,подчерта той. "Продължаваме да наблюдаваме ситуацията, доколкото можем, и не виждаме индикации, че Русия се подготвя за употреба на ядрени оръжия“, допълни представителят на Пентагона.

По данни на ведомството Русия има запаси от около 2000 тактически ядрени оръжия, които са предназначени да бъдат използвани за победа срещу конвенционалните сили. Тактическо ядрено оръжие никога не е използвано в битка, но може да бъде разгърнато по различни начини, включително чрез ракетен или артилерийски снаряд.

Тактическите ядрени оръжия имат по-малък капацитет и са предназначени да се използват на по-малки разстояния от бойните глави, носени на междуконтинентални балистични ракети.