Екипажът на кораба "Иван Хурс“ на ВМФ на Русия е отблъснал успешно атаката на надводни безпилотни апарати в района на пролива Босфора в изключителната икономическа зона на Турция. Това потвърди официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков, предава ТАСС.

"След терористичната атака на 26 септември 2022 г. по "Северен поток 1" и "Северен поток 2" Въоръжените сили на Руската федерация предприемат мерки за защита на такива съоръжения. И не напразно. Днес в 05:30 часа Въоръжените сили на Украйна направиха неуспешен опит да атакуват с три безпилотни високоскоростни катера кораба "Иван Хурс“ от Черноморския флот, който изпълнява задачите по осигуряване на безопасността на експлоатацията на газопроводите "Турски поток" и "Син поток" в изключителната икономическа зона на Република Турция“, поясни Конашенков.

"Всички вражески катери са унищожени чрез огън от щатното въоръжение на руския кораб на 140 километра североизточно от Босфора“, заяви още говорителят и добави, че "Иван Хурс“ продължава да изпълнява поставените задачи.