Два бомбардировача от ВВС на САЩ са били прихванати от руски самолети в Балтийско море близо до държавната граница на страната, съобщава американският телевизионен канал CNN, като се позовава на Министерството на отбраната в Москва.

Междувременно Пентагонът омаловажи случилото се, като обяви, че не е имало инцидент, а "безопасно и професионално взаимодействие“.

"На 23 май 2023 г. руският контрол на въздушното пространство над Балтийско море откри две въздушни цели, приближаващи се към държавната граница на Руската федерация“, се казва в съобщение в Telegram на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация.

"За да се предотврати нарушаване на държавната граница на Руската федерация, изтребител Су-27 от силите за ПВО на Балтийския флот бе вдигнат във въздуха. Екипажът на руския изтребител класифицира въздушните цели като два стратегически бомбардировача B-1B на ВВС на САЩ и зае установената зона за въздушно наблюдение“, обясняват от руското военно ведомство.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че операцията е извършена "в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство".

На свой ред Пентагонът потвърди, че е имало "взаимодействие“ между два от неговите бомбардировачи B-1 и руските самолети.

"Моето разбиране е, че това е било безопасно и професионално взаимодействие с руски самолети. Така че нищо съществено за докладване на този фронт“, обяви на брифонг прессекретарят на Пентагона генерал Патрик Райдър.