Руски магнат съди правителството на Обединеното кралство за конфискуването на неговата суперяхта за £ 38 милиона (84.93 милиона лева) в Лондон малко след нахлуването на Русия в Украйна миналата година, съобщи The Guardian.

Сергей Георгиевич Науменко, строителен предприемач, който не е в списъка със санкции на Обединеното кралство срещу Русия, е подал иск срещу Министерството на транспорта, изисквайки от него да освободи неговата 58,5-метрова (192 фута) дълга суперяхта Phi и да плати обезщетение.

Медията припомня, че конфискуването на яхтата през март 2022 г. е обявено от тогавашния министър на транспорта Грант Шапс, който заяви, че задържането на яхтата я е "превърнало икона на силата и богатството на Русия в ясно и рязко предупреждение към (Владимир) Путин и неговите приближени“.

"Задържането на Phi доказва още веднъж, че можем и ще предприемем възможно най-строгите действия срещу тези, които искат да се възползват от връзки с режима на Путин“, е добавил Шапс.

Служители от Националната агенция за борба с престъпността са се качили на борда на яхрата през март 2022 г. в Канари Уорф, където я е остана оттогава.