Гражданският кораб под руски флаг "Нефрит" е в зоната на саботаж на газопровода "Северен поток" в Балтика. Това беше потвърдено пред вестник Aftonbladet в четвъртък от Кралския флот.

"Корабът е нает от консорциума, който притежава тръбопровода. Отдавна знаем, че те искат да дойдат, за да проведат свои собствени разследвания“, заяви Джими Адамсон, ръководител на военноморските комуникации.

В района има и няколко шведски военни кораба.

"Ние сме там и те са там. Не е толкова драматично. Те не се нуждаят от разрешение от шведските власти, за да разследват в шведската икономическа зона“, продължи Адамсон.

Шведските въоръжени сили съобщиха в сряда, че тази седмица провеждат допълнителни проучвания на морското дъно в зоната на саботаж на морските газопроводи "Северен поток“ и "Северен поток 2“ с помощта на миночистачи.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос относно публикациите на шведските медии относно пристигането на кораб в аварийната зона на Северен поток, каза, че не разполага с информация по този въпрос.

На 27 септември Nord Stream AG съобщи за "безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден "на три разклонения от морските газопроводи Северен поток и Северен поток 2. На 26 септември шведските сеизмолози регистрираха две експлозии по маршрутите на тръбопровода.