Руските изтребители Су-35С и Су-27П са ескортирали два стратегически бомбардировача B-1B на ВВС на САЩ над Балтийско море. Това са съобщили от Националния център за управление на отбраната на Руската федерация, пише ТАСС.

"На 25 май 2023 г. руските средства за контрол на въздушното пространство над Балтийско море откриха две въздушни цели, приближаващи се до държавната граница на Руската федерация. За предотвратяване на нарушаване на държавната граница на Руската федерация са вдигнати изтребителите Су-35С и Су-27П от дежурни сили за ПВО на Западния военен окръг“, се посочва в съобщението.

От центъра са отбелязали, че екипажът на руските изтребители е класифицирал въздушните цели като два стратегически бомбардировача B-1B на ВВС на САЩ. След извеждането им от държавната граница изтребителите са се върнали на летището за базиране. "Не се допуска нарушение на държавната граница на Руската федерация". 

На 23 май два бомбардировача от ВВС на САЩ са били прихванати от руски самолети в Балтийско море близо до държавната граница на страната, съобщи американският телевизионен канал CNN. Пентагонът е определил случилото се, не като инцидент, а "безопасно и професионално взаимодействие“.