"Руските хакери се стремят да "разрушат или унищожат" критичната инфраструктура на Великобритания", заявиха от правителството на Обединеното кралство в съобщение, публикувано на официалния сайт на правителството.

Британският национален център за киберсигурност издаде официално известие за заплаха към операторите на електроенергия, вода и други критични системи в страната, като им препоръча да засилят защитата си.

"Не мисля, че все още правим достатъчно, за да защитим нашата инфраструктура от киберзаплахите, идващи от симпатизиращи на Русия групи“, заяви ръководителят на центъра Линда Камерън.

Председателят на управляващата във Великобритания Консервативна партия Оливър Даудън заяви, че заплахата идва от хакери, симпатизиращи на Русия, но не непременно насочени от руската държава. 



Той допълни, че докато се приема, че хакерите в момента нямат капацитет да нанесат сериозни щети на системите на Обединеното кралство, заплахата нараства.

"Разкриването на тази заплаха не е нещо, което правим с лека ръка“, заяви Даудън, добавяйки, че е необходимо "компаниите да разберат текущия риск, пред който са изправени, и да предприемат действия, за да защитят себе си и страната“.