Ако Турция предаде оръжие на Украйна, това би означавало, че самите турци ще отрежат клона, на който седят, смята депутатът от Държавната дума Михаил Шеремет, предава РИА Новости. Според него това всъщност може да се счита за "предателство".

"Не съветвам турската страна да взима руснаците за глупаци. Доставката на оръжие за терористичния режим в Украйна, ако това бъде официално потвърдено, от една страна ще се разглежда като предателство, а от друга страна, самите турци всъщност режат клона, на който седят <...> Всички, които доставят оръжия за масово унищожение на Украйна, всъщност подхранват тероризма. Ако позицията на Турция е птакава, то трябва да си направим изводи“, обясни Шеремет.

Както посочи депутатът, ако се разбере за планове за предаване на оръжия, тогава Анкара ще бъде принудена да откаже такава подкрепа за Киев поради натиск в икономическата сфера. Той добави още, че турският президент- Реджеп Таийп Ердоган, трябва да има предвид характера на отношенията с Русия.

"Турският лидер трябва да помни, че има един надежден съюзник в лицето на Русия на международната арена, който не носи камък в пазвата си, никога няма да предаде и няма да забие нож в гърба му“, подчерта Шеремет.

По-рано медии съобщиха, че Турция е опровергала съобщенията за доставки на касетъчни боеприпаси за Украйна.