Няколко руски Телеграм канала съобщават в последните минути, че руски части са проникнали в рамките на град Угледар, където вече са превзети няколко сгради. Съобщава се за яростна съпротива от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

По-рано анализаторите от "Рибар“ съобщиха за руско придвижване югоизточно от Угледар, където са се провели позиционни боеве.

Според информацията на специалистите, през нощта ВСУ са опитали контраатака срещу настъпващата руска армия край града, която е била отбита.

Според информацията на "Рибар“ , в нощта срещу сряда руски части са успели да вземат от украинците няколко позиции северно и североизточно от Павловка.

В резултат на това ВСУ са изпратили резерви и са заели големия укрепен район в самия Угледар и на Южно-Донбаската мина.

Угледар има голямо стратегическо значение в югозападното направление на Донецкия фронт. Ако ВСУ загуби града, това би позволило на руснаците както да подсигурят това направление, така и ще създаде допълнителни условия за тяхно настъпление срещу Запорожие.

Агенция "Фокус" вече съобщи за активизация на руснаците на Запорожката линия, където във фокусна точка се превърна град Орехов - ключов транспортен и стратегически възел за ВСУ в тази част на фронта и удобен плацдарм за руската армия за по-нататъшно настъпление към областния център - който руския президент Владимир Путин вече обяви за руска територия през октомври.

Угледар е ключов и  поради географския фактор. Това е единственият гъсто застроен град с многоетажни сгради в района, представляващ обширна отворена степ. Също така там, както личи от името на населеното място, има големи мини за добив на въглища.