Два изтребителя F-16 от Военновъздушните сили на САЩ са прихванали два руски бомбардировача Ту-95, навлезли в идентификационната зона на противовъздушната отбрана на Аляска, съобщава американският телевизионен канал NBC News, като уточнява, че инцидентът се е случил на 17 октомври.

Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) посочи, че в понеделник е "засякло, проследило, идентифицирало и прихванало два руски бомбардировача Ту-95, навлезли в идентификационната зона на противовъздушна отбрана на Аляска".

НОРАД отбеляза, че не разглежда случилото се като заплаха, нито като провокация, а също че следи рутинно движението на чуждестранни самолети и при необходимост ги ескортира извън идентификационната зона на ПВО.

Зоните за идентификация на противовъздушната отбрана са райони от въздушното пространство, в които всички въздухоплавателни средства следва да бъдат идентифицирани и локализирани, а техните полетни планове да бъдат контролирани "в интерес на националната сигурност“, според Федералната авиационна администрация на САЩ.