Цялата некритична инфраструктура в южния украински пристанищен град Одеса остана без електричество, след като Русия използва дронове, за да удари енергийни съоръжения, предава Reuters, като се позовава на местните власти, според които голяма част от околностите на града също са засегнати от атаката.

"Поради мащаба на щетите всички потребители в Одеса, с изключение на критичната инфраструктура, са изключени от електричество“, написа кметът на Одеса Генадий Труханов във "Фейсбук“.

Одеса, най-големият пристанищен град на Украйна, имаше население от над 1 милион преди началото на войната.

В изявление, публикувано от градската администрация в приложението Telegram, се казва, че руските удари са поразили ключови далекопроводи и оборудване в района на Одеса в ранните часове на събота.

Губернаторът на Одеска област Максим Марченко каза, че Русия е използвала дронове "камикадзе“, които поразяват целта си, като се удрят в нея, вместо да стрелят с боеприпаси, и че два са били свалени над Черно море.

"В резултат на ударите няма електричество в почти всички области и общини на нашия регион“, написа Марченко в Telegram.

От октомври Москва поразява енергийната инфраструктура на Украйна с удари с ракети и дронове, като Киев призна в петък, че всяка една топло- и водноелектрическа централа в страната е била повредена в резултат на атаките.

Украйна твърди, че атаките са военни престъпления поради опустошителния им ефект върху живота на цивилните, докато Москва твърди, че ударите са военно легитимни.