Руски изтребител МиГ-31 е попречил на двойка стратегически бомбардировачи на ВВС на САЩ да нарушат държавната граница на Руската федерация над Баренцово море. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от ТАСС.

"На 26 март руските средства за контрол на въздушното пространство над Баренцово море откриха групова въздушна цел, приближаваща се до държавната граница на Руската федерация. За идентифициране на въздушната цел и предотвратяване на нарушаване на държавната граница на Руската федерация, е вдигнат изтребител МиГ-31 от дежурните сили на противовъздушната отбрана", се казва в съобщението.

Когато руският изтребител се е приближил, американските стратегически бомбардировачи са коригирали курса на полета си, като са се отдалечили от руската държавна граница. "Руският самолет се завърна благополучно в базата си; не беше допуснато нарушение на държавната граница на Руската федерация. Полетът на руския изтребител беше извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води в съответствие с мерки за сигурност“, отбелязват от Министерството на отбраната на Русия.