В Русия започна серийното производство на мощната въздушна ракета "Бронебойщик", която ще бъде използвана по време на военните действия в Украйна. Това съобщи заместник-генералният директор на концерна Техмаш (част от Ростех) Александър Кочкин, цитиран от "Коммерсанть“.

"Ракетата "Бронебойщик“ е приета на въоръжение и вече е пусната в производство, има първи поръчки. Тази година вече ще можем да видим използването й в зоната на "специалната военна операция“, заяви Кочин на изложението MILEX-2023.

"Бронебойщик“ е неуправляема авиационна ракета, предназначена за самолети Су-25 и вертолети Ми-8. Те имат по-голяма мощност в сравнение с други неуправляеми въздушни ракети поради по-мощната си бойна глава, както и способността да пробиват прегради и да експлодират зад тях.

Както се съобщава на уебсайта на Министерството на отбраната на Русия, бойната мощ на боеприпасите е способността им да нанасят поражения на целта от необходимото ниво; характеризира действието им към целта. Индикатор за мощност може да бъде площта на засегнатата зона или нейният радиус.