Руските военни сериозно са нарушили управлението на групировките на Въоръжените сили на Украйна с ударите от понеделник, 31 октомври, съобщават във вторник от Министерството на отбраната на Русия, цитирани от РИА Новости.

"В резултат на масиран удар на 31 октомври с високоточни далекобойни оръжия с въздушно и морско базиране по обекти на системите за управление, комуникациите и енергетиката на Украйна е нарушено съществено управлението на групировките на ВСУ и тяхното тилово осигуряване“, заявяват от ведомството.

Действията на руските военни значително са затруднили транспортирането на украинските резерви до районите на бойните действия с железопътен транспорт. Ударите са нарушили и производството в предприятията от военно-промишления комплекс на страната, отбелязват от руското МО.

Освен това руските сили са ударили осем командни пункта на украинската армия и са унищожили още три склада.

В Харков след удар по инфраструктурен обект метрото е без ток

Освен това Киев, според твърдението на руското военно ведомство, е загубил ценни западни оръжия.

"В районите на населените места Белогоровка в Луганската народна република, както и Соледар в Донецката народна република бяха унищожени две произведени в САЩ контрабатарейни радиолокационни станции AN/TPQ-50“, заявяват от ведомството.

По-рано руският военен министър заяви, че Москва се опитва да намали военния потенциал на Украйна с ударите по критичната инфраструктура на страната.

Според Владимир Путин това е отговор на украинската атака срещу Кримския мост и други атаки срещу граждански обекти в Русия.

Според министъра на енергетиката на Украйна Херман Галушченко само в резултат на ракетните удари на 10 и 11 октомври е била поразена около 30 процента от енергийната инфраструктура на страната.