Законопроектите за влизането на окупираните украински територии в състава на Руската Федерация могат да бъдат внесени в Държавната дума на Русия вечерта на 28 септември, а на следващия ден депутатите могат да се съберат на извънредно пленарно заседание, за да ги приемат. Това съобщи пред ТАСС източник от долната камара на парламента на страната.

"След преброяване на гласовете на референдумите законопроектите могат да бъдат внесени още на 28 септември, така че Думата да има време да ги приеме на 29“, твърди източникът.

В случай на положителен резултат от гласуванията в окупираните части на Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, в което няма големи съмнения, в Държавната дума ще бъдат внесени за ратификация "международни договори“, както и проект на федерален конституционен закон за приемането на нови субекти в Руската федерация.

Властите на т.нар. Донецката и Луганската народни републики, както и окупационните администрации на Запорожка и Херсонска области решиха да проведат референдуми за присъединяване към Русия като субекти на федерацията.

Гласуването във всички тези територии се провежда от 23 до 27 септември. Цялата международна общност, извън най-близките сателити на Русия, вече обяви, че няма да признае "фиктивните референдуми“ и ще предприеме нови стъпки в помощ на Украйна и за засилване на санкционния натиск срещу Москва.