Руското военноморско присъствие в Средиземно море получи тласък с пристигането на ракетния крайцер "Варяг“ (проект 1164 "Атлант“). Това подсилване се случи, след като корабът "Варяг" и фрегатата "Маршал Шапошников" успешно прекосиха протока Баб ел-Мандеб и навлязоха в Червено море, пише украинското военно издание Defense Express.

Фрегатата "Маршал Шапошников" остава разположена в Червено море, тя пристигна в Масава, Еритрея, на 29 март и се очаква да остане там няколко дни. По-нататъшният й маршрут остава несигурен, като възможностите включват повторно присъединяване към кораба "Варяг" или връщане във Владивосток. Корабът "Варяг“, от друга страна, се очаква да посети пристанището Тартус в Сирия, където се намира руската военноморска база. Това бележи забележително предислоциране на ракетния крайцер в региона след пауза от 2021 до 2022 г.

През есента на 2021 г.  "Варяг“ беше разположен край бреговете на Сирия до февруари 2022 г. През това време имаше значителна вероятност той да навлезе в Черно море, за да подсили руския Черноморски флот. До 24 февруари 2022 г. обаче той не е преминал транзитно през Босфора, а след това Анкара ограничи преминаването на военни кораби.

Изданието подчертава, че разполагането на ракетни крайцери от Русия е ограничено, като във флота й има само три единици от този тип. След унищожаването на кораба "Москва“ сега в Русия има само два останали крайцера от проект 1164 "Атлант“: корабът "Варяг“ в Тихоокеанския флот и корабът "Маршал Устинов“ в Северния флот. Освен това Северният флот притежава кораба "Пьотр Великий", атомен ракетен крайцер от проект 1144 "Орлан". Друг крайцер от същия проект, корабът "Адмирал Нахимов“, е в ремонт и модернизация от 1997 г., като до 2023 г. за него са похарчени около 5 милиарда долара. Очакваната дата за връщане в експлоатация на кораба "Адмирал Нахимов“ беше отлагана четири пъти оттогава 2018 г., като последната прогнозирана година е 2024 г, пише Defense Express.