Русия ще скрие целта на почти една четвърт от планираните си разходи през следващата година, докато преначертава бюджета за по-дълга война в Украйна и се готви да анексира части от територията на своя съсед, пише Bloomberg.

Проектобюджетът за 2023 г. разпределя приблизително 6,5 трилиона рубли (112 милиарда долара) в класифицирани или неспецифицирани разходи, според изчисления на американската агенция, базирани на документа. Общо планираните разходи са 29 трилиона рубли.

Нивото на секретност е безпрецедентно и отразява нарастващото нежелание на Русия да отвори книгите си за проверка след нахлуването в Украйна през февруари. Правителството вече спря да публикува някои ключови статистически данни, включително подробна разбивка на търговията.

Сметната палата, орган за наблюдение на държавния бюджет, изчисли, че разходите за класифицирани нужди през първата половина на годината са малко под 19%. Тайният дял на бюджета преди това достигна връх от над 21% през 2015 г. и беше на най-ниското си ниво от 14,9% миналата година, според руския бизнес всекидневник "Ведомости“.

"Затворихме много неща в момента“, каза министърът на финансите Антон Силуанов пред репортери по време на онлайн брифинг в сряда. По думите му, Русия няма да разкрие цената на това, което Кремъл нарича своя "специална операция“ в Украйна.

За всички разходи, които не са детайлизирани, промяната в приоритетите е ясна в новия бюджетен план, който предвижда много повече разходи за военните. Ако бъдат приети, разходите за отбрана през следващата година ще бъдат с повече от 43% по-високи от първоначалните планове.

Фискалният проект трябва да бъде одобрен от двете камари на парламента и след това да бъде подписан от президента, за да стане закон. Всички секретни разходи ще бъдат обсъдени на закрито заседание на комисията, поясни Силуанов.

Бюджетът вероятно ще трябва да поеме разходите за анексиране на четирите региона в Източна и Южна Украйна, които войските на Кремъл в момента контролират. Русия ще подпише договори за присъединяването на териториите в петък,заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков пред репортери по време на конферентен разговор.