Руският мироопазващ контингент започва военни сборове в молдовското Приднестровие от 1 март, съобщиха във вторник от министерството на отбраната на непризнатата република, предава ТАСС.

"Мироопазващият контингент на Приднестровската молдовска република продължава да приема заявки за участие в следващия тримесечен тренировъчен лагер от 1 март“, се казва в съобщение на сайта на министерството.

Според руското министерство на отбраната Украйна е засилила подготовката си за "провокация с нахлуване“ в непризнатото Приднестровие, което планира да извърши в отговор на предполагаемото настъпление на руските сили оттам. От ведомството уточняват, че регистрират значително струпване на личен състав и военна техника на украинските части в близост до границата, разполагане на артилерия по позиции, както и "безпрецедентно увеличение на полетите на безпилотни самолети на ВСУ над територията на ПМР“. Ведомството обеща да "отговори адекватно“ на предстоящата провокация, която представлява потенциална заплаха за мироопазващия контингент, разположен в републиката.

В понеделник говорителят на оперативното командване "Юг" на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Наталия Гуменюк потвърди, че части на украинските войски са съсредоточени близо до границата с Приднестровието.