Руската армия нанесе трета, унищожителна, вълна от стотици ракетни удари по критичната енергийна инфраструктура на територията на цяла Украйна след 16 часа във вторник.

Съобщава се за десетина попадения в Киев, Киевска област и още стотици на територията на Лвовска, Житомирска, Днепропретровска, Харковска, Запорожка и други области.



А ето и каква е първоначалната информация:



Ситуацията с електроснабдяването в Украйна е критична заради масираните руски удари. Повечето са в централната и северната част на страната, разкри заместник-началникът на президентската канцелария Кирило Тимошенко.

Обстановката в столицата е изключително тежка, въвеждат се специални графици за аварийни спирания.

"Укренерго" е принудена да започне аварийни прекъсвания, за да балансира електроенергийната система и да избегне аварии на оборудването.

"Графиците за стабилизация в момента не са в сила. Използвайте електричеството пестеливо и нека издържим! Терористите пак ще бъдат победени", подчертаха от компанията.

Киевските власти съобщиха по-рано за три експлозии в града в Печорския район. В града се извършват аварийни прекъсвания, графикът за аварийни спирания е отменен, според операторската компания ДТЕК.

Губернаторът на Харков Олег Синегубов съобщи за атаки срещу Харков. В Харков и Житомир частично е прекъснато електрозахранването. Движението на влаковете в метрото в Харков е спряно.

Местни жители съобщават, че електричеството е частично изчезнало в Николаев, Одеса и Луцк.

Кметът на Лвов Андрей Садови също съобщи за експлозии в града. Лвов е частично без ток. В Лвовска област е нанесен удар по обект на енергийната инфраструктура, съобщи ръководителят на областната администрация news pic 2
©
Максим Козицки. Според него в Лвов са започнали прекъсвания на електричеството и работата на мобилните оператори.

В Житомир електричеството беше напълно изгубено след два удара по енергийната инфраструктура, заяви кметът на града Сергей Сухомлин.

Две експлозии в Хмелницки, градът е частично без ток, съобщават местните власти.

Експлозия в град Ровно в северозападна Украйна, по предварителни данни няма жертви, според местните власти.

Дмитрий Живицки, ръководител на администрацията на Суми, каза, че в региона са започнали аварийни прекъсвания на електрозахранването.

В Полтава започнаха извънредни прекъсвания на електрозахранването след удари по енергийната инфраструктура, заяви кметът на града Александър Мамай.

Във Волинска област руска ракета е поразила обект от критична инфраструктура, в някои райони има прекъсвания на електрозахранването.