Русия забрани влизането в страната на 77 граждани на САЩ, съобщи пресслужбата на Министерството на външните работи на страната, предава "Коммерсанть".

Ведомството отбеляза, че разширяването на списъка за забрана е реакция на личните санкции на Вашингтон срещу руски граждани. Влизането бе забранено на губернатори на щати, ръководители на няколко федерални служби, както и компании, които според външното министерство участват в доставката на оръжие за Украйна.

Сред тези, които са в списъка, са губернаторите на 33 американски щата, дъщерята на бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси, както и мениджърите на IT компанията Leidos и компанията за производство на снайперски пушки Desert Tech.

На 26 януари САЩ добавиха към санкционния списък вицепремиера и ръководител на Министерството на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров, началника на Федералната служба за наказания Аркадий Гостев, началника на концерна "Калашников" Алан Лушников, Рустам Миниханов и съпругата му, както и бизнесмена Сергей Адониев и двамата му сина.

В същия ден Министерството на финансите на САЩ включи ЧВК "Вагнер" в списъка на международните престъпни организации и наложи санкции срещу 12 юридически лица и 6 физически лица, за които се твърди, че са свързани с дейността на ЧВК. Сред тях са компании, регистрирани в ЦАР, Китай и ОАЕ.