От юни руското правителство иска да изчислява експортните мита върху петрола Urals, като се вземе предвид не само неговата цена, но и цената на референтния сорт Brent, като същевременно се ограничи размерът на отстъпката за руския петрол, следва от измененията в закона "За митническата тарифа", с която разполага ТАСС. Поправките може да бъдат разгледани от комисията по бюджет и данъци на Държавната дума в понеделник.

Съгласно измененията при изчисляване на експортните мита върху петрола трябва да се вземе предвид не само средната цена на Urals на световните петролни пазари (Средиземно море и Ротердам), но и North Sea Dated на пазара на Северно море. Предлага се да се наблюдава датираната цена от Северно море от 15 април.

"Ако средната цена на суровия петрол Urals на световните петролни пазари (Средиземно море и Ротердам), изчислена за периодите на проследяване от 15 април до 14 май 2023 г. включително, от 15 май до 14 юни 2023 г. включително, и за всички последващи мониторинги периоди, е по-ниска от средната цена на датиран суров петрол North Sea Dated на пазара в Северно море, намалена съответно с 4,4 и 2,5 за 1 тон, изразена в щатски долари за 1 тон <...> то средната цена на суровия петрол Urals на световните пазари на суров петрол (Средиземно море и Ротердам) за същия период на наблюдение се приема, че се равнява на намалена съответно с 4,4 за 1 тон и 2,5 за 1 тонот съответната средна цена на North Sea Dated на пазара в Северно море", се казва в проекта за промени.

Ценовият мониторинг се извършва от упълномощен държавен орган. Средната цена на Urals се изчислява като средната стойност на дневните цени (покупка и продажба) на петрола за всички дни на търговия на пазарите в Средиземно море, Ротердам и North Sea Dated - на пазара в Северно море.

Изчисляването на митническите ставки по новия принцип се предлага да започне от 1 юни.

От началото на април в Руската федерация беше въведен закон, който уточнява методологията за определяне на цената на петрола Urals при изчисляване на данъците върху добива на полезни изкопаемию и върху допълнителния доход от добива на въглеводородни суровини. Законът предвижда ограничаване на отстъпката за Urals за данъчно облагане от април тази година. Ако през април отстъпката за петрола Urals надвишава 34 долара от средната цена на Brent, MET и AIT се изчисляват въз основа на цената на Urals с отстъпка от 34 долара от Brent; 28 долара от юни и 25 долара от юли.