В контролираните от силите на Москва части от Украйна отново действа СМЕРШ – страховитата организация, създадена от Йосиф Сталин в годините на Втората световна война за "лов на шпиони“, съобщава американското издание Newsweek.

Андрей Гурульов, член на руския парламент (Дума) и бивш военен командир, обяви възраждането на СМЕРШ в изявление по държавния телевизионен канал "Россия-1“, откъс от който бе публикуван в неговия канал в Telegram.

СМЕРШ, акроним на руските думи "смърт на шпионите“, има за задача да елиминира антикомунистическата дейност по време на Втората световна война.

"Говорихме за СМЕРШ, днес създадохме отдел, който работи приблизително по същия начин в новите територии“, обяви Гурульов, визирайки Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. Те бяха присъединени към Русия през есента на 2022 година след референдуми, организирани от Москва. Русия не контролира напълно нито един от регионите и редица държави, включително САЩ, не признаха резултатите от вота.

СМЕРШ, създаден от Сталин през април 1943 г. и действащ до 1946 г., бе ключова част от терористичния апарат на съветския лидер, припомня изданието. Организацията, известна със своята бруталност, стои зад ареста, изтезанията и екзекуциите на хиляди хора, включително всички свои агенти, заподозрени в саботаж, дезертьорство или нелоялност. Въпреки това групата е предотвратила много опити за убийства на висши съветски служители, включително самия Сталин.

Гурульов изрази увереност, че подобна структура трябва да заработи отново и в Русия.

"Днес те се опитват да се намесят в [нашите операции в зони извън фронтовата линия]. Говорих с Далечния изток, където имаме атомни подводници и [където] са базирани нашите кораби. Те също може да са в опасност, така че ние трябва да подходим малко по-различно към проблемите на защитата“, увери руският политик.

Lenta.ru цитира ветеран от СМЕРШ, който описва до какви крайности са стигнали оперативните служители, за да предотвратят попадането на секретни документи в ръцете на врага. "Това, което най-много си спомням, е как бяхме обучени да унищожаваме секретни документи, ако имаше заплаха от залавянето им от врага - те трябваше да бъдат изядени“, разказва Пелагея Семина.