Руската федерация е прехвърлила елементи от новата зенитно-ракетна система С-500 в Крим за експериментално използване на установката. Това разкри началникът на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната в Киев Кирило Буданов, предава РБК-Украйна.

По думите му руските войски опитват да засилят противовъздушната отбрана в Крим. В тази връзка се внедряват нови модели за ПВО.

"Сега се появиха най-новите елементи на С-500, които по принцип ще бъдат експериментални, но те вече се появиха там (в Крим – бел.ред.)“, уточни Буданов.

Началникът на украинското ГРУ добави, че руснаците продължават да използват Кримския мост за прехвърляне предимно на военни и някои други товари.

"Керченският мост винаги се е използвал, използва се сега и ще се използа, докато съществува. Фактът, че основно фериботите превозват товари - да, това е вярно, но те също минават през моста. Товарът по него е по-малък като обем, но за персонала това е основният маршрут“, обясни още Буданов.

С-500 "Прометей“ е най-модерната руска противовъздушна система с голям обсег. Тя е предназначена да допълни съществуващите системи С-400, осигурявайки ново ниво на противоракетна отбрана.