Росфинмониторингът (Списък на терористите и екстремистите) включи актьора Артур Смолянинов и бившия съветник на ръководителя на кабинета на Владимир Зеленски Олексий Арестович в списъка на терористите и екстремистите, съобщи РИА Новости.

"Списък на терористи и екстремисти (включен). Национална част. Лица <...> Смолянинов Артур Сергеевич, роден на 27.10.1983 г., Москва <...>. Арестович Олексий Николаевич, роден на 03.08.1975 г. , Цители-Цкаро на Грузинската ССР“, се посочва в списъка.

Медията съобщава, че в началото на януари Смолянинов е направил резонансни изявления в интервю за "Новая газета. Европа". По-специално, актьорът е заявил, че ако е участва в конфликта в Украйна, тогава ще е на страната на Киев. Освен това той заявил, че не го интересува Русия, дори ако остане само един регион, "а всичко останало ще се превърне в радиоактивна пепел".

По-късно ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин е инструктирал да се образува наказателно дело срещу художника. През януари Министерството на правосъдието на Руската Федерация е включила Смолянинов в регистъра на чуждите агенти.

Олексий Арестович е украински политик и блогър. От 2020 г. до 2023 г. той работи като съветник на свободна практика в кабинета на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Уточнява се, че в регистъра е била включена и украинската журналистка Янина Соколова. През август миналата година Следственият комитет на Руската федерация е съобщил, че в ефира на един от телевизионните канали тя "изрази позиция относно необходимостта от убиване на руски граждани на национална основа“, като се застъпила за "безпощадно унищожение“. Тогава ведомството е заявило, че ще проучи тези изявления като част от наказателно дело, но резултатите от предприетите мерки не бяха съобщени.

На хора и организации, включени в списъка на терористите и екстремистите, е забранено да взаимодействат с медиите, да публикуват информация в мрежата, да организират публични събития, да участват в избори и да използват всякакви финансови услуги, които не са свързани с плащането на данъци, заплати и щети.