Повече от 1500 души, над 50 единици техника и около 10 кораба и плавателни съдове са привлечени в проверка на военноморските сили на Балтийския флот на Русия, на която трябва да се видят резултатите от зимния период на обучение, проведен в Балтийската военноморска база в Калининградска област, предава РИА Новости, като се позовава на прессъобщение на флота.

"В Калининградска област започна учение с участието на силите на Балтийската военноморска база на Балтийския флот. Бойните учебни дейности се провеждат в съответствие с планираната проверка на военноморското обединение след зимния учебен период“, се отбелязва в изявлението.

Според пресслужбата на флота, общо екипажите на около 10 надводни кораба, катери и спомагателни кораби, повече от 1500 военнослужещи, над 50 единици военна и специална техника, както и самолети и хеликоптери на военноморската авиация от Балтийския флот участват в ученията.

На първия етап във висока степен на бойна готовност бяха приведени органите за военно командване и управление на Балтийската база, редица военноморски съединения, както и отделни войскови части на флота. Освен това военноморските тактически групи ще напуснат своите бази и ще разположат силите си в определените райони на Балтика.

"В Балтийско море екипажите на малки ракетни кораби и катери, малки противоподводни кораби, базови и рейдови миночистачи ще отработят широк спектър от задачи по предназначение – противоминна поддръжка за разгръщането на силите и противоподводна и диверсионна защита на кораби и катери, когато са на стоянка на рейда“, уточняват от флота.

Освен това екипажите на корабите ще трябва да отработят съвместна навигация в единен походен ред, да отблъснат въздушна атака на условен противник, да стрелят по въздушни цели, а също така да проведат тренировъчен морски бой. В рамките на ученията корабни групи от балтийската база ще извършат и практически ракетни и артилерийски стрелби по кораби и самолети на условен противник.

На свой ред, плувците от звеното за противолодъчни диверсионни сили и средства ще отработят защита на корабите и подводниците на флота и техните бази от вражески диверсанти, а екипажите на бреговите ракетни системи "Бастион“ и "Бал“ ще нанесат удари по морски цели.