Решението за доброволно намаляване на производството на петрол от Русия в размер на 500 хиляди барела на ден е удължено и ще бъде валидно до края на юни 2023 г. Това обяви вицепремиерът на страната Александър Новак пред репортери, предава РИА Новости.

"В съответствие с текущата пазарна ситуация решението за доброволно намаляване на производството в размер на 500 хиляди барела на ден ще бъде валидно до юни 2023 г. включително“, поясни Новак.

През февруари той заяви, че Русия доброволно ще намали производството на петрол с 500 000 барела на ден през март, което ще помогне за възстановяване на пазарните отношения на фона на въвеждането на таван на цените за руския петрол и петролни продукти. Допълнителни решения ще бъдат взети въз основа на текущата пазарна ситуация, добави тогава той.

Сега Новак отбелязва, че глобалният пазар на петрол е под безпрецедентен натиск от "неестествени фактори, създадени от човека", които създават голяма нестабилност и несигурност. Като пример той спомена "недалновидната енергийна програма на западните страни, насочена към лишаване на традиционните енергийни сектори от инвестиции, налагане на незаконни ограничения върху свободното движение на енергийни продукти и налагане на ембарго върху доставките на петрол и петролни продукти“.

"Не по-малко опасни са продължаващите опити за въвеждане на механизъм за таван на цените. Рискът от тиражиране на тези опити води до разрушаване на инвестиционния климат в цикличните индустрии и удря потребителите. Определеният набор от политически мотивирани некачествени решения създава значителни рискове за енергийната сигурност на целия свят“, подчерта руският вицепремиер.

Петролните санкции на Запада влязоха в сила на 5 декември: Европейският съюз спря да приема руски петрол, транспортиран по море, а страните от Г-7, Австралия и ЕС наложиха лимит на цените в размер на 60 долара за барел. На 5 февруари Брюксел забрани вноса на руски петролни продукти, а ЕС и страните от Г-7 определиха ценови таван за тях в размер на 100 долара за барел за петролни продукти от Русия, търгувани с надценка спрямо еталонния сорт петрол (дизелово гориво), и 45 долара за барел за тези, търгувани с отстъпка (мазут).