Русия заяви днес, че западните доставки на модерни оръжия за Украйна попадат на черния пазар и след това в ръцете на екстремистки и престъпни групи в Близкия изток, Централна Африка и Азия, предаде Reuters.

Откакто започна войната в Украйна на 24 февруари - най-голямата сухопътна инвазия в Европа след Втората световна война, западните сили изпратиха на Украйна редица оръжия в опит да помогнат на силите, които се борят с руските войски.

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, заяви, че членовете на НАТО са изпратили общо най-малко 700 артилерийски системи, 80 000 ракетни системи, 800 000 артилерийски снаряда и 90 милиона боеприпаса.

"Значителна част от тези оръжия вече са навлезли или скоро ще навлязат на черния пазар", каза Захарова пред репортери в Москва. "Сега световната общност е изправена пред този проблем."

Тя не каза на какви доказателства се основава твърдението ѝ.

"Военните товари на НАТО попадат в ръцете на терористи, екстремисти и престъпни групировки в Близкия изток, Централна Африка и Югоизточна Азия", добави Захарова.

Русия отдавна предупреждава, че оръжията, предназначени за Украйна, могат да попаднат в ръцете на престъпници, макар и без да предоставя подробности за това къде може да се окажат оръжията.

Западните лидери твърдят, че искат да помогнат на Украйна да победи Русия, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън се стреми да предотврати пряка конфронтация между НАТО и Русия. Украйна иска повече оръжия от Съединените щати и техните съюзници.

Някои служители по сигурността обаче са обезпокоени.

Ръководителят на Интерпол Юрген Щок заяви през юни, че някои от модерните оръжия, изпратени в Украйна, ще попаднат в ръцете на организирани престъпни групи.

През юли Европол заяви, че работи в тясно сътрудничество с Украйна за намаляване на заплахата от трафик на оръжие. "Потенциална заплаха, наблюдавана в миналото в зоните на военни действия, е, че огнестрелните оръжия могат да попаднат в неподходящи ръце", заяви тогава той.

"Що се отнася до войната в Украйна, Европол предупреди, че разпространението на огнестрелни оръжия и експлозиви в Украйна може да доведе до увеличаване на трафика на огнестрелни оръжия и боеприпаси в ЕС чрез установени контрабандни маршрути или онлайн платформи. Тази заплаха може да бъде още по-голяма след приключването на конфликта."

Захарова заяви още, че Европейският съюз е страна в конфликта в Украйна, тъй като блокът е доставил множество модерни оръжия на Киев.