Четири специални бронирани влака на железопътните войски на въоръжените сили на Руската федерация, действащи в зоната на военните действия в Украйна, успешно са отблъснали всички атаки на украински диверсанти при изпълнение на бойни задачи. Това съобщи пред ТАСС началникът на Главното управление на железопътните войски на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Олег Косенков.

"Най-важната бойна мисия на специалните влакове "Байкал", "Амур", "Волга" и "Енисей" е да ескортират влакове с военни товари и своевременно да възстановят, ако е необходимо, повредени участъци от железопътните линии. Всички атаки на диверсионно-разузнавателните групи на въоръжените формирования на Украйна срещу специалните влакове, когато изпълняваха задачите си, бяха успешно отблъснати с големи загуби за противника“, заяви той.

По думите на генерала, при повреда на действащи железопътни линии, възстановяването на разрушените съоръжения и участъци се извършва от специализирани части и мобилни тактически групи.

Косенков изброи и задачите, които железопътните войски изпълняват в зоната на бойните действия. Според него това е "техническо разузнаване, разминиране на железопътни линии, възстановяване на повредени райони, ескортиране на военни товари, изграждане на прелези, разчистване на отломки, земни работи". "Работата на войските в зоната на СВО осигурява надеждно техническо прикритие на железопътната мрежа и направленията на военните превози“, добави генералът.

Според Министерството на отбраната на РФ специалните бронирани влакове са въоръжени със зенитни оръдия ЗУ-23-2 за поразяване на въздушни и наземни цели и автоматични гранатомети АГС-17. Разполагат със средства за радиоелектронна борба за заглушаване на радиоуправляеми взривни устройства, както и с дронове за разузнаване на маршрутите. Бойните екипажи на влаковете разполагат с щатно стрелково оръжие.