Твърди се, че новата ракета земя-въздух за С-400, която най-вероятно е модернизирана зенитна ракета, има по-голям обсег, по-голяма точност и бойна глава, пише Defense Express.

Руските въоръжени сили работят по отделна ракета или по-скоро надграждане на съществуващата за зенитно-ракетната система С-400, специално за удари по земя.

За това свидетелства видеозаписът от нейните изпитания, проведени на полигона "Капустин Яр", публикуван заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. На видеото се вижда самата пускова установка, както и част от слайда:

В него е показана схема на балистичната траектория на ракетата, а видеото включва и няколко секунди от доклада. Целта на тези изпитания е да се "провери възможността и целесъобразността", а ракетата е с радиоуправление.

Последното се потвърждава и от факта, че на слайда е показан радарът 92Н6E, който е част от С-400 и "напътства" зенитните ракети, а заглавието на слайда завършва с думата "експеримент".

В същото време не е публикуван самият пуск, който би могъл да даде повече информация за самата ракета, дали става дума за модернизация на вече използваната от руските сили 48Н6, или за нова ракета. На видеото се виждат само две пускови установки за С-400.

В същото време самият Медведев определа новата ракета като нова разработка, но отбеляза, че са направени промени, които засягат обхвата и точността, както и че бойната глава е подсилена.

Като се има предвид, че все още става дума за тестове за "осъществимост", тази ракета очевидно е в ранен етап на разработване. Въпреки това, ако става дума за действителна преработка на 48Н6, цикълът на нейното създаване и тестване може да бъде много по-кратък.

Украинската медия припомня, че 48Н6ДМ от С-400 има приблизителен обсег на действие от 230 км при изстрелване от земята и бойна глава от 180 кг. Поради спецификата на управлението на зенитните ракети от системите за ПВО С-300 и С-400 радиокомандният радар не може да насочи ракетата, след като тя пресече радиохоризонта, което означава, че контролът ѝ се губи на височина около 3 км и тя пада приблизително в зоната на целта.