В Руската федерация по указание на заместник-министъра на отбраната Юнус-Бек Евкуров са били създадени специални групи за борба с танковете, доставени на Киев от западните страни. Това съобщи началникът на Центъра за бойна подготовка на въоръжените сили на РФ Евгений Арифулин, цитиран от ТАСС.

"Тази работа [по създаването на групи за борба със западни танкове] беше организирана по указание на заместник-министъра на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Евкуров, който постави конкретна задача за създаването на тези групи.

"Началникът на Главното управление на бойната подготовка [на въоръжените сили на Руската федерация] генерал-полковник [Иван] Бувалцев и неговият екип разработиха методически препоръки и организираха методика за изпълнение. А Центърът за бойна подготовка провежда и изпълнява тези задачи", заяви Арифулин.

В началото на април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че членовете на Алианса увеличават производството на боеприпаси и военна техника за Украйна. По думите му първите танкове Leopard и Challenger 2 вече са в Украйна. Столтенберг отбеляза, че страните от НАТО са предоставили на Украйна помощ в размер на около 150 милиарда евро, включително 65 милиарда евро военна подкрепа.

Общо западните страни обещаха да прехвърлят на Украйна 293 танка, като до началото на април тя е получила 57 от тях.