Москва работи за създаването на "сенчест флот“ от танкери, за да заобиколи ембаргото върху доставките на руски петрол по море, което трябва да влезе в сила на 5 декември, съобщава Bloomberg.

Според данни, цитирани от агенцията, обемът на руския петрол, транспортиран по море през септември, е бил по-висок, отколкото през февруари. В същото време, според оценки на Bloomberg, обемът на енергийните доставки за европейските страни значително е намалял, а обемът на доставките за Азия, както и за други неидентифицирани купувачи, се е увеличил.

Според агенцията това се дължи на факта, че "за обслужване на интересите на Москва се създава голям сенчест флот от танкери с неизвестни собственици“. Поддържането на износа от 4 милиона барела петрол на ден ще изисква голям брой кораби, за които се твърди, че се планира да бъдат добавени към 240-те танкера, използвани за транспортиране на ирански и венецуелски петрол.

Освен това се очаква увеличаване на случаите на претоварване на гориво от един кораб на друг. Според Bloomberg това се дължи на риска от директен износ на петрол от руски пристанища под санкции, както и на необходимостта да се използват по-големи танкери по далечни маршрути, които поради размера си не могат да влизат в руските пристанища в Балтийско море.

На 3 юни Съветът на ЕС прие шестия пакет от санкции срещу Руската федерация, включително отложеното ембарго върху морските доставки на петрол и петролни продукти от Русия. Забраната за доставки на петрол по море бе отложена до началото на декември, а за петролни продукти - до февруари 2023 г. Временни изключения от ембаргото се предвиждат за вноса по нефтопроводи за онези държави от ЕС, които поради местоположението си са изключително зависими от доставките от Руската федерация и нямат алтернатива. Сред тези страни са Унгария и Словакия.

На 6 октомври ЕС въведе осмия пакет от санкции срещу Русия, който включва законодателна рамка за определяне на таван на цените на руския петрол, както и ограничения върху морския транспорт на петрол и петролни продукти до трети страни. Руският вицепремиер Александър Новак каза пред репортери на 1 септември, че Москва ще спре доставките на петрол и петролни продукти за страни, които решат да ограничат цената на петрола от Русия. Както подчерта той, Русия няма да работи "на непазарни условия". В същото време Новак нарече "пълен абсурд" предложенията за налагане на ограничения върху цената на руския петрол.