Русия създава оръжия на нови физически принципи, съобщава Черноморският флот на страната в своя канал в Telegram.

Наскоро стана известно, че от 2022 г. на инициативна основа, с информационна подкрепа от инженерите на Черноморския флот  за собствена сметка руско конструкторско бюро разработва оперативно-тактическия комплекс "НАСТ“ - който е набор от средства за приложение с високоскоростни надводни носители - кораби с динамична въздушна възглавница за решаване на широк спектър от задачи в интерес на отбраната на Руската федерация.

Към март 2024 г. са разработени и произведени няколко екземпляра с различни размери, товароподемност и предназначение, някои от които с подкрепата на Черноморския флот успешно са преминали тестове и са потвърдили изчислените експлоатационни характеристики

Ето какво разказа за проекта представител на руския Черноморски флот:

"Самата идея за НАСТ е предложена от Р.Е. Алексеев през 70-те години на миналия век, но нашите инженери успяха да го приложат на други физически принципи: различни от конвенционалните кораби с водоизместимост, и от глисиращите, и от корабите на въздушна възглавница, и от класическите екраноплани, и от летателните апарати от всички други видове.

Продуктите се произвеждат в пилотируем и безпилотен вариант.

Комплексът може да работи автономно или да бъде интегриран в единна система за управление и управление и да изпълнява следните задачи:

• при скорост до 120 км/ч

• обсег до 1200 км

• с тегло на полезен товар до 1200 кг.