"Около три хиляди души се евакуират в Белгород (17 жилищни сгради) заради авиационна бомба, открита от сапьори, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков в канала си в Telegram.

"Действията, които нашите сапьори извършиха на ул. "Шаландина“, се оказаха <...> ефективни – открита е авиационна бомба в непосредствена близост до жилищни сгради“, заявява той във видеообръщение.

Според губернатора експерти по експлозиви са решили да обезвредят бомбата на полигона.

"Оперативният щаб реши да евакуира 17 жилищни сгради в радиус от 200 метра. По предварителни данни това са повече от три хиляди души“, добави Гладков.

Той обясни, че хората ще бъдат отведени в центрове за временно настаняване, където за тях е подготвено всичко необходимо. За целта са отпуснати 90 автомобила. Всички сгради, от които жителите ще бъдат изведени, ще останат под полицейска охрана.

 

В Белгород е обявено общинско извънредно положение, в региона - на регионално ниво, също е изготвено федерално извънредно съобщение, отбелязва Гладков.

Кметът на Белгород Валентин Демидов уточнява , че ще бъдат организирани два събирателни пункта за жителите.

"В момента 50 служители на администрациите извършват обиколки от врата на врата, за да информират <…> В пунктовете за временно настаняване ще бъдат организирани топла храна, медицинска и психологическа помощ“, добави той.