Русия стана най-големият доставчик на петрол за Индия през октомври, изпреварвайки традиционните лидери по този показател - Саудитска Арабия и Ирак, съобщиха анализатори от аналитичната компания за индустрията Vortexa.

"През октомври Русия доставяше 946 хиляди барела петрол на ден на Индия, което е най-високата цифра за месец, или 22% от целия внос на суров петрол в Индия. В същото време Ирак представляваше 20,5% от доставките през октомври, и Саудитска Арабия – 16%“, цитира данни на компанията Economic Times.

Според анализаторите общият обем на вноса на суров петрол от Индия се е увеличил през октомври спрямо септември с 5%, а вносът от Русия - с 8%. В същото време, въпреки че Китай е най-големият купувач на руски петрол, доставян по море, внасяйки повече от милион барела на ден, Индия за първи път внесе повече петрол от Русия по море, отколкото Европейският съюз - обемите бяха с 34% по-високи от в ЕС, съобщава изданието.

В същото време анализаторите на компанията допускат възможността за намаляване на вноса на петрол от Русия в Индия през декември поради ограниченията на доставките, които могат да възникнат във връзка с тавана на цените, предложен от Запада за руските суровини.

"Остава много несигурност относно това дали руските доставки на петрол могат да се поддържат на това ниво след забраната на ЕС на 5 декември, като наличието на танкери от леден клас за транспортиране на петрол от руските балтийски пристанища е едно от най-големите ограничения“, отбелязва Серена Хуанг, анализатор във Vortexa.

В началото на октомври Европейският съюз въведе осмия пакет от санкции срещу Русия, който включва законодателна основа за определяне на таван на цените за морски превози на руски петрол за трети страни. Предвижда се от 5 декември 2022 г. да се въведе ценови лимит за петрола, а от 5 февруари 2023 г. - за нефтопродуктите. Въвеждането на таван на цените на газа все още се обсъжда и все още не е постигнато споразумение по този въпрос.

Идеята за таван на цените на петрола на Запад започна да се обсъжда през лятото по инициатива на САЩ. Министерството на финансите на САЩ предложи да ограничи цената до 40-60 долара за барел. Сега, според Bloomberg, позовавайки се на източници, администрацията на президента Джо Байдън преразглежда условията в посока на повишаване на тавана. Агенцията също така отбеляза, че САЩ и ЕС вероятно ще наложат по-свободно администрирани тавани с по-висока горна цена от очакваното.