Русия спира движението на кораби по коридора за сигурност, определен от Черноморската инициатива, до изясняване на ситуацията около атаката срещу военни и граждански плавателни съдове в Севастопол. Това обявиха от Министерство на отбраната в Москва, предава ТАСС.

"До изясняване на ситуацията около терористичните действия, извършени от Украйна на 29 октомври срещу военни и цивилни кораби в град Севастопол, движението по коридора за сигурност, определен от Черноморската инициатива, е спряно“, информираха от ведомството.

"Движението на кораби по коридора за сигурност е неприемливо, тъй като украинското ръководство и командването на въоръжените сили на Украйна го използват за водене на военни действия срещу Руската федерация“, се казва още в изявлението.

Руското министерство на отбраната подчерта, че Русия не се оттегля от "Черноморската инициатива", а прекратява действието на договорите.

Руската федерация разчита на съдействие от ООН за получаване на гаранции за неизползване на коридора и пристанищата за износ на селскостопанска продукция за военни операции срещу страната, допълниха още от министерството.