Генерал-лейтенант Роман Бердников поема командването на руския Западния военен окръг (ЗВО) от генерал-полковник Александър Журавльов, става ясно от Единния държавен регистър на юридическите лица към 2 октомври. Информацията за смяната на командващия на ЗВО беше потвърдена от източник на РБК, запознат с кадровите промени.

На сайта на Министерството на отбраната Журавльов все още фигурира като началник на Западния военен окръг, а Бердников е командващ 29-та общовойскова армия.

Преди това Бердников е бил командир на общовойсковото формирование на Източния военен окръг, след това е командвал група руски войски в Сирия. През 1991 г. завършва Киевското суворовско военно училище. През 2020 г. е повишен в чин генерал-лейтенант.

Журавльов е родом от Тюменска област. През 2010 г. е назначен за командир на Обединената армия на Волго-Уралския военен окръг, а през 2013 г. за заместник-командващ на Централния военен окръг. От май 2015 г. - началник на щаба и първи заместник-командващ на Южния военен окръг.