Във вторник руското военно ръководство е взело решение да смени командващия на мироопазващите сили на страната в Нагорни Карабах генерал-майор Александър Волков. Официалната причина засега не е посочена, но може да се предположи, че формалната причина е недоволство от процесите, протичащи в Лачинския коридор и самата Армения.

Както съобщава "Рибар“, в сряда генерал-полковник Александър Ленцов е назначен на овакантения пост.

Преди това назначение генерал Ленцов е бил съветник на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу, а до 2020 г. е бил заместник-главнокомандващ на Сухопътните войски.

Участва в бойни действия в Афганистан: започвайки от командир на рота, той се издига до командир на батальон на 234-ти парашутен полк. Бил е в Югославия като командир на част от руски миротворци в Босна.

Освен това той участва в двете чеченски войни, както и във военните действия в Грузия през 2008 г. и в Украйна през 2014-2015 г. А през 2016 г. служи като заместник-командващ Групата войски (сили) на ВС на Руската федерация по комендатурата в Сирия.

"Въпреки значителния си боен опит, генерал Ленцов е отличен преговарящ, способен да прокара своята гледна точка. През последните години той се занимаваше с организационна дейност, оставяйки бойната подготовка и амбициите да се изкачи по кариерната стълбица, въпреки факта, че може да стане поне командир на въздушнодесантните войски, предвид неговите способности и умения“, отбелязва Telegram-каналът.

Сега от страна на руския генералитет в Нагорни Карабах са както преговарящият Ленцов, така и бившият командир на руската групировка войски V в Украйна генерал Мурадов. Последният е спечелил голямо уважение по време на мандата си като командир на руските миротворци в Нагорни Карабах със своята твърдост и решителност.

Според "Рибар“, "залагайки сега на тандема Мурадов и Ленцов, руското ръководство разчита на промени в арменско-азербайджанския конфликт“.