В края на 2024 г. или началото на 2025 г. в Русия може да бъде обявена нова вълна на "частична мобилизация“.

Както пише Financial Times, през септември 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа указ за мобилизацията на 300 000 души, което предизвика сериозни вълнения в руското общество. Оттогава Кремъл се опитва да убеди мъжете да подписват договори. Според оценки на британското министерство на отбраната страната набира около 30 000-40 000 войници всеки месец.

Въпреки тежките загуби, руската армия сега е с 15% по-голяма, отколкото когато започна пълномащабната война. Финансовите стимули, които повишиха военните заплати до безпрецедентни нива, изиграха най-голямата роля в убеждаването на руснаците да отидат на война.

Председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Литвиненко отбеляза, че Русия е привлякла повече от 385 000 войници миналата година. Според командира на батальона безпилотни самолети "Ахил" Юрий Федоренко руснаците продължават да щурмуват позициите на украинските въоръжени сили с целия наличен личен състав.

"Врагът разполага с огромни икономически, военно-промишлени и кадрови ресурси“, констатира боецът.

Той добави, че Украйна плаща много висока цена, за да остане в отбрана. Руснаците се поучиха от грешките си и се върнаха към съветския военен подход.

Очаква се, че за да запази предимство на бойното поле, Русия скоро може да се наложи да надхвърли установената си стратегия за набиране, тъй като без това няма да е възможно да се извърши нова голяма офанзива.

"До края на тази година или началото на следващата година нова вълна на частична мобилизация ще стане неизбежна“, казва източникът пред репортери.

Според него руските власти все още са готови да "пожертват някои оперативни успехи на фронта, така че руснаците да са изправени пред по-малко война“.