Москва няма да извършва доставки за страни, които ще се присъединят към въвеждането на таван на цените на руския петрол, потвърди говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Многократно сме казвали, че въвеждането на т.нар. таван на цените за руския петрол е антипазарна мярка, нарушава веригите за доставки и може значително да усложни ситуацията на световните енергийни пазари. Руската федерация не планира да доставя петрол на страни, които се присъединят към картела на купувачите“, каза тя на брифинг в четвъртък.

Захарова отбеляза, че "много страни производителки на петрол също се противопоставят на подобна мярка". "Те просто разбират, че днес, насочвайки тази мярка срещу Русия по чисто икономически причини, <…> те [западните страни] могат да приложат [такава мярка] към всяка друга страна", отбеляза тя. "Грубият ценови диктат подкопава световната търговска система и създава опасен прецедент не само на енергийния пазар, но и за международната търговия като цяло“.