Руската федерация възобновява участието си в черноморската зърнена инициатива, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС. Русия е получила писмени гаранции от Украйна да не използва зърнения коридор за военни действия срещу Руската федерация, съобщиха от министерството.

От там отбелязаха, че това е станало благодарение на посредничеството на ООН и Турция. "Беше възможно да се получат необходимите писмени гаранции от Украйна за неизползването на хуманитарния коридор и украинските пристанища, определени в интерес на износа на селскостопански продукти, за провеждане на военни операции срещу Руската федерация, изпратени до Съвместния координационен център на 1 ноември 2022 г.“, отбелязват от Министерството на отбраната на РФ.

Украйна официално е уверила, че морският хуманитарен коридор ще бъде използван само в съответствие с разпоредбите на Черноморската инициатива.

Междувремменно и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви възобновяването на работата на "зърнения коридор", който осигурява доставките на селскостопанска продукция от пристанищата на Украйна в Черно море. Това каза държавният глава на заседание на парламентарната фракция на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Той припомни, че предния ден е провел разговори с руския президент Владимир Путин за ситуацията около "зърнения коридор“.

Ердоган заяви че възнамерява днес, 2 ноември, да обсъди и "зърнения коридор“ с украинския президент Володимир Зеленски.

Държавният глава отбеляза, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е провел телефонен разговор с министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. Според него ръководителят на руското военно ведомство е съобщил на турския си колега, че днес, 2 ноември, от 12:00 часа ще бъдат възобновени доставките на селскостопанска продукция през "зърнения коридор“.