Русия изстреля вълна от крилати ракети по водноелектрически централи и друга критична инфраструктура в Украйна, като бе съобщено за експлозии близо до столицата Киев и в най-малко 10 други града и региона, пише The Guardian.

Военновъздушното командване на Украйна съобщи, че е свалило 44 от 50 вражески ракети. Видеозаписи показват, че няколко ракети са били прихванати в небето около Киев малко след 8 сутринта местно време. Сирените за въздушна тревога се задействаха в цялата страна, а на гражданите беше казано да потърсят подслон.

Но други проникнаха през отбраната на Украйна. Губернаторът на Киев Олексий Кулеба каза, че "мащабният обстрел в региона" е повредил енергийната инфраструктура. Той каза, че жителите трябва да очакват аварийни прекъсвания на тока. Той добави: "В момента има една жертва“.

Крилатите ракети са изстреляни от руски самолети Ту-90 и Т-60, летящи северно от Каспийско море и Ростовска област. Те са поразили цели в Киевска, Запорожка и Харковска области, както и в района на Николаев, Лвов, Житомир, Кировоград и Черновци.

В изявление във Фейсбук Херман Халущенко, министър на енергетиката на Украйна, описа атаките от понеделник сутринта като "варварски“ и каза: "Електрически подстанции, водноелектрически и топлинни съоръжения бяха ударени от ракети.

"Моля всички украинци в [райони], които не са били засегнати от обстрела, да намалят максимално потреблението на електроенергия. Намаляването на натоварването на електрическата мрежа ще помогне на нашите енергийни компании бързо да възстановят електрозахранването в онези региони, които временно са изключени.“

Площадката за търговия с електроенергия "Електровести“ съобщи, че три водноелектрически централи са били атакувани, съоръжението Днепровски в град Запорожие, централата в Кременчук, и двете на река Днепър, и централата Днестър в западната част на страната, близо до границата с Молдова .

Видео показва дим, който се издига от или близо до завод в Кременчуг в района на Полтава, Централна Украйна. Виталий Малецки, кметът на Кременчук, съобщи за експлозии в града, но не уточни какво е ударено.

Прицелването в язовири и свързаните с тях съоръжения би означавало ескалация на конфликта от страна на Русия с потенциал за значителни последици за гражданите и околната среда. Преди това Русия атакува електроцентрали на изкопаеми горива, електрически подстанции и енергийната мрежа на Украйна, но някои украински служители се надяваха, че водноцентралите в страната може да бъдат пощадени поради по-широките последици.

Съветниците на президента заявиха, че атаките отново показват, че западните страни трябва да осигурят допълнителна противовъздушна отбрана на Украйна. Успешно са свалени ракети над регионите Винница и Хмелницки, според местни власти, с известни щети.

Кадри, публикувани от Euromaidan Press, показват как крилата ракета е прихваната близо до Киев и експлодира във въздуха.

В Киев кметът Виталий Кличко заяви, че е била ударена критична инфраструктура. Около 350 000 души са останали без ток. "В резултат на удари по критични инфраструктурни обекти част от столицата беше отцепена. В някои райони няма водоснабдяване. Всички служби работят“, подчерта той.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че Русия "воюва с цивилни“, защото не е в състояние да спечели на бойното поле. Той каза, че е погрешно да се описват последните удари на Кремъл като "отговор“, добавяйки: "Русия прави това, защото все още има ракети и желание да убива украинци“.

Михаило Подоляк, старши помощник на президента на Украйна Володимир Зеленски, каза, че Москва е извършила "поредна масирана каскадна ракетна атака“ срещу градските центрове на Украйна. Той саркастично предположи, че светът гледа как "цялата страна“ замръзва, вместо да осигурява противовъздушна отбрана, така че ракетите да могат да бъдат свалени.

Ударите изглежда са последното усилие на Русия да унищожи ключова инфраструктура преди зимата. Ракетна атака на 10 октомври причини големи щети в центъра на Киев и уби най-малко 19 души, а седмица по-късно беше последвана от атака с дрон камикадзе.

В събота флагманът на руския черноморски кораб "Адмирал Макаров“ беше повреден и вероятно изваден от строя по време на атака на украински дрон срещу кримското пристанище Севастопол. Ударени са най-малко три руски съда. Кремъл обвини Кралския флот за координиране на операцията, твърдение, което правителството на Обединеното кралство отрича.